Evenimente ulterioare datei bilantului – ce sunt, impact, tipuri

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Evenimentele ulterioare datei bilantului sunt acele evenimente, favorabile sau nefavorabile, care au loc între data bilanțului și data la care situațiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. Prin autorizarea situațiilor financiare anuale se înțelege aprobarea acestora de către un consiliu director, administratori sau alte organe de conducere, potrivit organizării entității, în vederea înaintării lor spre aprobare, conform legii.

Aceste evenimente pot fi favorabile sau nefavorabile entitatii.

Aceste evenimente pot furniza informații suplimentare referitoare la perioada raportată față de cele cunoscute la data bilanțului.

Tipuri de evenimente ulterioare datei bilanțului

a) cele care fac dovada condițiilor care au existat la data bilanțului

b) cele care oferă indicații despre condiții apărute ulterior datei bilanțului.

Ajustarea situatiilor financiare

Ajustarea situatiilor financiare anuale este necesar a se face doar pentru evenimente ulterioare datei bilanțului care fac dovada condițiilor care au existat la data bilanțului. Mentionam aici ca ajustarea se poate face dacă situațiile financiare anuale nu au fost aprobate.

In cazul in care vorbim de evenimente care ofera indicatii despre conditii aparute ulterior datei bilantului, nu se face ajustarea situatiilor financiare.

Exemple de evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare

Exemple de evenimente ulterioare datei bilanțului care conduc la ajustarea situațiilor financiare și care impun ajustarea de către entitate a valorilor recunoscute în situațiile sale financiare sau recunoașterea de elemente ce nu au fost anterior recunoscute sunt următoarele:

a) soluționarea ulterioară datei bilanțului a unui litigiu care confirmă că o entitate are o obligație prezentă la data bilanțului. Entitatea ajustează orice provizion recunoscut anterior, legat de acest litigiu, sau recunoaște un nou provizion. Ca urmare, entitatea nu prezintă o datorie contingentă;
b) falimentul unui client, survenit ulterior datei bilanțului, confirmă de obicei că la data bilanțului exista o pierdere aferentă unei creanțe comerciale și, în consecință, entitatea trebuie să ajusteze valoarea contabilă a creanței comerciale;
c) descoperirea de fraude sau erori ce arată că situațiile financiare anuale sunt incorecte;
d) vânzarea stocurilor după perioada de raportare poate fi o probă a valorii realizabile nete la finalul perioadei de raportare;
e) determinarea ulterioară perioadei de raportare a costului activelor cumpărate sau a încasărilor din activele vândute înainte de finalul perioadei de raportare (de exemplu, reduceri comerciale și financiare acordate, respectiv primite, după încheierea exercițiului financiar);
f) determinarea ulterioară perioadei de raportare a valorii primelor și a altor drepturi cuvenite angajaților pentru exercițiul financiar încheiat, dacă entitatea are obligația de a plăti aceste sume.

Exemplu de eveniment care nu conduce la ajustarea situatiilor financiare

Un exemplu de eveniment ulterior datei bilanțului care nu conduce la ajustarea situațiilor financiare anuale este diminuarea valorii de piață a valorilor mobiliare, în intervalul de timp dintre data bilanțului și data la care situațiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.

Important!

Atunci când evenimentele ulterioare datei bilanțului care nu conduc la ajustarea situațiilor financiare anuale sunt semnificative, neprezentarea lor ar putea influența deciziile economice ale utilizatorilor. În consecință, o entitate trebuie să prezinte următoarele informații pentru fiecare categorie semnificativă de astfel de evenimente ulterioare datei bilanțului:
a) natura evenimentului; și
b) o estimare a efectului financiar sau o mențiune conform căreia o astfel de estimare nu poate să fie făcută.

Citeste si : Depunerea situatiilor financiare pe anul 2023: termen, anexe, prevederi legale

Articole similare

Comentariul tau aici